Klienci

Aktualności2

Kolekcja Colourful Life od Villeroy & Boch

Colourful Life od Villeroy & BochZielone jabłko orzeźwi, cytryna pobudzi, jagoda ożywi, a błękit, beż i szarość zrelaksują. To kolory nowej kolekcji Colourful Life od Villeroy & Boch, które mają w sobie energetyczny potencjał.

 
Nowa kolekcja fitness od Decathlon

Energy - nowa kolekcja fitness od Decathlon

Czerpiąc inspiracje z sal fitness z całego świata, Decathlon stworzył kolekcję Energy, która łączy techniczność oraz najwyższą jakość materiałów z kobiecym designem, różnorodnością wzorów i fasonów.

 
Reklama
AddThis Social Bookmark Button
Rama 100% roślinna (+ przepisy na wegetariańskie kanapki)
sobota, 13 maja 2017 15:28

 

To zupełna nowość – już teraz dostępna jest Rama 100% Roślinna. Jako pierwszy produkt z kategorii margaryn jest rekomendowana dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. A do tego cechuje ją doskonały smak i wysoka jakość.

 

Rama 100% roślinnaNowa propozycja od Ramy to margaryna zawierająca w 100% tłuszcze roślinne. Receptura, oparta na wysokiej jakości oleju rzepakowym, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego (i takie produkty nie były używane przy jej produkcji). Dzięki temu Rama 100% Roślinna jest polecana osobom na diecie wegańskiej. Oznacza to także, że przy jej produkcji nie używa się laktozy, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby, które w swojej diecie nie mogą uwzględniać tego składnika. O rekomendacji produktu dla wegan oraz osób nietolerujących laktozy informują właściwe oznaczenia na opakowaniu. Rama 100% Roślinna to także wyjątkowy, delikatny smak. Cena: 5,99 zł/450 g

Marka Rama na śniadanie poleca kanapki z pieczywa pełnoziarnistego. A te – okazuje się – nie muszą być sztampowe, ale zapewniające nowe wrażenia smakowe, pyszne i przy tym oczywiście zdrowe. Spójrzcie na propozycje Ramy!

Salsa na talerzu
Pyszne śniadanie wprawi nas w dobry nastrój na cały dzień! Do przygotowania pełnowartościowego posiłku potrzebne będzie pieczywo pełnoziarniste, tłuszcz roślinny do posmarowania kanapek, pomidory, czerwona cebula i oliwki. Składniki mieszamy wraz z oliwą w miseczce, aby powstała pomidorowa salsa. Jeśli lubimy ostre smaki, wystarczy dodać do salsy odrobinę drobno pokrojonej papryczki chili. Kanapkę należy najpierw posmarować tłuszczem roślinnym, np. Ramą 100% Roślinną. Powstaje ona z wysokiej jakości oleju rzepakowego, dzięki czemu zawiera niezbędne w naszej diecie kwasy Omega-3 i Omega-6. Przygotowaną w miseczce pomidorową salsę nakłada się na pieczywo. Doskonałym dodatkiem będą też orzeszki piniowe, uprażone na suchej, rozgrzanej patelni, którymi posypuje się gotowe kanapki.

 

Pełnoziarniste kanapki z pomidorową salsą z oliwkami i bazylią (porcja dla 4 osób)Pełnoziarniste kanapki z pomidorową salsą z oliwkami i bazylią (porcja dla 4 osób)

Składniki:
• pieczywo pełnoziarniste, kromki - 4 sztuki
• Rama 100% Roślinna - 20 gramów
• pomidory - 2 sztuki
• cebula czerwona mała - 1 sztuka
• czosnek ząbek - 1 sztuka
• kilka zielonych oliwek
• kilka czarnych oliwek
• kapary - 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek - 1 łyżka
• świeża bazylia kilka listków
• pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj i osusz, następnie przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda i pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm.
2. Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w krążki, a czosnek posiekaj. W miseczce połącz pokrojone pomidory, oliwki, cebulę, czosnek, kapary oraz oliwę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
3. Kromki pieczywa posmaruj Rama 100% Roślinną, na każdą z nich nałóż porcję pomidorowej salsy. Kanapki udekoruj listkiem świeżej bazylii i podawaj.


Twarożek na zielono
Na zielono, czyli zdrowo! To propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym smakiem serka wiejskiego. Pysznym rozwiązaniem jest pesto z rukoli, z dodatkiem serka białego, które smarujemy na kanapce. Do jego wykonania potrzebna będzie rukola, orzeszki pinii i oliwa z oliwek. Do smaku można dodać szczyptę pieprzu i soli. Zamiast orzeszków pinii można użyć pestek słonecznika.

Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim (porcja dla 8 osób)

Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim (porcja dla 8 osób)

Składniki:
• pieczywo pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
• Rama 100% Roślinna - 20 gramów
• serek wiejski light - 200 gramów
• pomidory suszone - 3 sztuki
• garść rukoli - 2 sztuki
• orzeszki piniowe - 1 łyżka
• oliwa z suszonych pomidorów - 1 łyżka
• rukola - 100 gramów
• orzeszki piniowe - 2 łyżki
• oliwa z oliwek - 100 mililitrów
• sok z cytryny - 1 łyżeczka
• sól do smaku
• pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki pesto włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko.
2. Serek odsącz na sicie, pomidory pokrój w cienkie paski, a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
3. Pozostałą rukolę wymieszaj z pomidorami i orzeszkami pinii. Dodaj oliwę i wymieszaj ponownie.
4. Kromki pieczywa posmaruj Ramą 100% Roślinną, na każdą z nich nałóż porcję sałatki z rukoli.
5. W miseczce połącz serek z dużą łyżką przygotowanego pesto i wymieszaj. Serek nałóż na kanapki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.


Tost  pomidorowy
Pyszne śniadanie to też chrupiące tosty z dodatkiem jajek na twardo. Będą mieć trzy warstwy – najpierw smaruje się je Ramą 100% Roślinną, następnie posypuje rukolą, a na tak przygotowaną „podstawę” kładzie się pastę z pomidorów i jajek. Kanapki można udekorować kozim serem.

 

Tosty z rukolą i kozim serem (porcja dla 3 osób)

 

Tosty z rukolą i kozim serem (porcja dla 3 osób)

Składniki:
• pieczywo tostowe pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
• Rama 100% Roślinna - 30 gramów
• jajko - 2 sztuki
• sambal oelek - 1 łyżeczka
• orzechy włoskie - 100 gramów
• kiełki jarmużu - 50 gramów
• rukola - 100 gramów
• pomidory pelati pokrojone w kostkę - 100 gramów
• ser kozi twardy - 60 gramów

Sposób przygotowania:
1. Opiecz pieczywo w tosterze, jaja ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pomidory przelej na durszlak i dokładnie odcedź. Orzechy drobno posiekaj.
2. W misce połącz jaja, pomidory, orzechy, łyżkę pasty sambal oelek. Wymieszaj ze sobą dokładnie.
3. Opieczone kromki posmaruj Ramą 100% Roślinną, nałóż na nie równomiernie sałatę rukolę.
4. Na rukoli rozłóż pastę z jajek i pomidorów. Kanapkę przetnij na pół, udekoruj kawałkiem koziego sera i kiełkami jarmużu.


Wariacja na temat buraka
Dla wszystkich tych, którzy lubią w kuchni testować nowe połączenia i smaki, doskonałą propozycją będą kanapki wiosenne z pieczonym burakiem. Oryginalne połączenie buraka i serka wiejskiego urozmaici każde śniadanie i zaskoczy niebanalnym smakiem. Świetnie na kanapkach sprawdzi się także świeży szczypior. Będą doskonale smakować z kiełkami, na przykład buraka lub słonecznika.

 

Kanapka z pieczonym burakiem (porcja dla 4 osób)Kanapka z pieczonym burakiem (porcja dla 4 osób)

Składniki:
• pieczywo pełnoziarniste – 4 sztuki
• Rama 100% Roślinna – 20 g
• buraki czerwone – 1 sztuka
• garść mieszanej sałaty (radicchio i lodowej) – 2 sztuki
• serek wiejski – 4 łyżeczki
• pieprz czarny świeżo mielony – 1 szczypta
• szczypior – 0,5 pęczka

Sposób przygotowania:
1. Buraka zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 40 minut do momentu, gdy będzie miękki, po czym wystudź go, obierz i pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Wiejski serek odcedź na sitku.
2. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie na każdą z nich połóż sałatę.
3. Na sałacie rozłóż pokrojone buraki oraz wiejski serek.
4. Wierzch kanapek posyp grubo pokrojonym szczypiorem i pieprzem.

 
Reklama
  • Follow The Sun Collection - nowa kolekcja Bobbi Brown
    Bobbi Brown
  • Toms + Wildaid
    Toms + Wildaid
  • Eveline Cosmetics Expert C
    Eveline Cosmetics Expert C™
Reklama

Ostatnio komentowane