Klienci

Aktualności2

Świąteczne prezenty dla niej

Świąteczne prezenty dla niejJuż wkrótce święta Bożego Narodzenia i czas obdarowywania bliskich. Jeśli nie wiecie, co kupić mamie, siostrze, babci czy przyjaciółce, zobaczcie nasze propozycje!

 
Pomysły na prezent dla niego

Prezenty dla niegoNajwyższa pora, by zastanowić się, co podarujemy w Święta naszej drugiej połowie, tacie czy dziadkowi. Spójrzcie na nasze propozycje, może coś Was zainspiruje.

 
Czekoladki z nadzieniem różanym - idealny przepis Dzień Matki
czwartek, 25 maja 2017 08:42

 

Z okazji Dnia Matki nie tylko składamy życzenia, ale również wspominamy wspólne chwile spędzone w rodzinnym domu. Gdy byliśmy mali, nasze mamy gotowały dla nas najwspanialsze potrawy. Warto się im odwdzięczyć i dla odmiany ugotować coś dla nich.

– Podarujmy naszym mamom odrobinę luksusu i przygotujmy dla nich wykwintny posiłek – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Celebrujmy czas spędzany razem przy stole, cieszmy się okazjami i gotujmy tak, aby delektować się każdym kęsem – dodaje.

W najnowszym numerze redakcja miesięcznika „Kuchnia” poleca przepisy z wykorzystaniem truskawek – te pyszne owoce można włączyć do wielu potraw. „Kuchnia” poleca czekoladki z nadzieniem różanym na Dzień Matki. Jadalne są płatki i owoce róży wszystkich odmian: rosnących dziko i ogrodowych. Dzikie odmiany kwitną od maja, mają słodki aromat i owocowy smak. Ogrodowe kwitną od czerwca do późnej jesieni.

 

Czekoladki z nadzieniem różanym - idealny przepis Dzień MatkiDla 8 osób

Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
- 2 duże garście płatków róży (najlepiej dzikiej, bo jest bardzo aromatyczna)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml różanej lub wiśniowej nalewki

Wykonanie:
- Garść płatków różanych rwiemy w palcach i wkładamy do foremek na czekoladki.
- Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie na parze.
- Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami, odstawiamy do stężenia (resztę płynnych czekolad zachowujemy).
- Resztę płatków i śmietanę doprowadzamy do wrzenia.
- Odcedzamy, płatki wyrzucamy, do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.
- Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją. Wypadną z foremek, gdy mocno uderzymy nimi o blat.

Smacznego świętowania!

 
Reklama
  • Biovax botanic
    Biovax Botanic
  • natureON
    natureON
  • Youth to the People
    Youth to the People
Reklama

Ostatnio komentowane