Klienci

Aktualności2

Jesienny makijaż według Sephora

Jesienna odsłona makijażu według SephoraW tym sezonie Sephora lansuje drapieżny look oparty na mocnym, wielowymiarowym makijażu oka. Mamy też nową odsłonę kreski na górnej powiece oraz wyraziste pierzaste brwi na pierwszym planie.

 
Jesień w home&you

Jesienne nastroje w home&youZobaczcie jesienne propozycje stylistów home&you, którzy – jakby przewidując pochmurną aurę – rekomendują aranżacje pełne rozweselającej zieleni i subtelnej koronki.

 
Reklama
AddThis Social Bookmark Button
Czekoladki z nadzieniem różanym - idealny przepis Dzień Matki
czwartek, 25 maja 2017 08:42

 

Z okazji Dnia Matki nie tylko składamy życzenia, ale również wspominamy wspólne chwile spędzone w rodzinnym domu. Gdy byliśmy mali, nasze mamy gotowały dla nas najwspanialsze potrawy. Warto się im odwdzięczyć i dla odmiany ugotować coś dla nich.

– Podarujmy naszym mamom odrobinę luksusu i przygotujmy dla nich wykwintny posiłek – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Celebrujmy czas spędzany razem przy stole, cieszmy się okazjami i gotujmy tak, aby delektować się każdym kęsem – dodaje.

W najnowszym numerze redakcja miesięcznika „Kuchnia” poleca przepisy z wykorzystaniem truskawek – te pyszne owoce można włączyć do wielu potraw. „Kuchnia” poleca czekoladki z nadzieniem różanym na Dzień Matki. Jadalne są płatki i owoce róży wszystkich odmian: rosnących dziko i ogrodowych. Dzikie odmiany kwitną od maja, mają słodki aromat i owocowy smak. Ogrodowe kwitną od czerwca do późnej jesieni.

 

Czekoladki z nadzieniem różanym - idealny przepis Dzień MatkiDla 8 osób

Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
- 2 duże garście płatków róży (najlepiej dzikiej, bo jest bardzo aromatyczna)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml różanej lub wiśniowej nalewki

Wykonanie:
- Garść płatków różanych rwiemy w palcach i wkładamy do foremek na czekoladki.
- Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie na parze.
- Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami, odstawiamy do stężenia (resztę płynnych czekolad zachowujemy).
- Resztę płatków i śmietanę doprowadzamy do wrzenia.
- Odcedzamy, płatki wyrzucamy, do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.
- Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją. Wypadną z foremek, gdy mocno uderzymy nimi o blat.

Smacznego świętowania!

 
Reklama
  • L’biotica BIOVAX
    L’biotica BIOVAX
  • Follow The Sun Collection - nowa kolekcja Bobbi Brown
    Bobbi Brown
  • Maseczka Oczyszczająco -Detoksykująca
    Eveline Cosmetics
Reklama

Ostatnio komentowane