Klienci

Aktualności2

Najpiękniejsze zapachy na wiosnę i lato

Najpiękniejsze zapachy na wiosnę i latoWraz z nastaniem wiosny w perfumeriach pojawiły się nowości zapachowe idealne na tę porę roku. Przedstawiamy Wam najpiękniejsze naszym zdaniem kompozycje.

 
Limitowana kolekcja Industriell od Ikea

Limitowana kolekcja Industriell od IkeaIndustriell to seria będąca owocem współpracy IKEA z holenderskim projektantem Pietem Hein Eekiem. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów - od drewnianych mebli i oświetlenia, po akcesoria.

 
Reklama
AddThis Social Bookmark Button
Czekoladki z nadzieniem różanym - idealny przepis Dzień Matki
czwartek, 25 maja 2017 08:42

 

Z okazji Dnia Matki nie tylko składamy życzenia, ale również wspominamy wspólne chwile spędzone w rodzinnym domu. Gdy byliśmy mali, nasze mamy gotowały dla nas najwspanialsze potrawy. Warto się im odwdzięczyć i dla odmiany ugotować coś dla nich.

– Podarujmy naszym mamom odrobinę luksusu i przygotujmy dla nich wykwintny posiłek – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Celebrujmy czas spędzany razem przy stole, cieszmy się okazjami i gotujmy tak, aby delektować się każdym kęsem – dodaje.

W najnowszym numerze redakcja miesięcznika „Kuchnia” poleca przepisy z wykorzystaniem truskawek – te pyszne owoce można włączyć do wielu potraw. „Kuchnia” poleca czekoladki z nadzieniem różanym na Dzień Matki. Jadalne są płatki i owoce róży wszystkich odmian: rosnących dziko i ogrodowych. Dzikie odmiany kwitną od maja, mają słodki aromat i owocowy smak. Ogrodowe kwitną od czerwca do późnej jesieni.

 

Czekoladki z nadzieniem różanym - idealny przepis Dzień MatkiDla 8 osób

Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
- 2 duże garście płatków róży (najlepiej dzikiej, bo jest bardzo aromatyczna)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml różanej lub wiśniowej nalewki

Wykonanie:
- Garść płatków różanych rwiemy w palcach i wkładamy do foremek na czekoladki.
- Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie na parze.
- Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami, odstawiamy do stężenia (resztę płynnych czekolad zachowujemy).
- Resztę płatków i śmietanę doprowadzamy do wrzenia.
- Odcedzamy, płatki wyrzucamy, do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.
- Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją. Wypadną z foremek, gdy mocno uderzymy nimi o blat.

Smacznego świętowania!

 
Reklama
  • Youth to the People
    Youth to the People
  • Maseczka Oczyszczająco -Detoksykująca
    Eveline Cosmetics
  • L’biotica BIOVAX
    L’biotica BIOVAX
Reklama

Ostatnio komentowane