Klienci

Aktualności2

Living coral we wnętrzach

Living coral we wnętrzachInstytut Pantone ogłosił kolor roku 2019. To Living coral - bardzo słoneczna i energetyczna interpretacja różu. Przywodzi ona na myśl beztroskie wakacje, napawając optymizmem i chęcią do życia.

 
Na podbój stoków z Wed’ze

Na podbój stoków z Wed’zeJuż wiesz, gdzie w tym roku wyjedziesz na narty? Tatry, Sudety, a może Alpy? Niezależnie od tego, jakie miejsce wybierzesz – najważniejsze, aby zabrać ze sobą odpowiedni sprzęt.

 
Reklama
AddThis Social Bookmark Button
Fit przekąski idealne na wakacje
piątek, 28 lipca 2017 08:56

Okres wakacyjny i urlopowy często kojarzy się z żywieniową rozpustą, która może mieć negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Lody, gofry oraz dostępne na każdym kroku jedzenie typu fast food to duże wyzwanie dla osób, które się odchudzają. − Urlop nie musi kończyć się dodatkowymi kilogramami, wystarczy tylko zawczasu zaplanować sobie posiłki oraz pamiętać o tym, co jest naszym celem − przypomina Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości.


Lato stawia przed nami ogromny wybór świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jest to doskonały czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić lżejsze posiłki. – Kiedy temperatura na dworze wzrasta, zaleca się spożywanie produktów, które orzeźwią nasz organizm. Apetyt podczas lata się zmniejsza, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby zawalczyć o nową, szczupłą sylwetkę – podkreśla Gaca. Specjalista przygotował fit wersje pysznych deserów, które warto wprowadzić do swojego menu.

Lody kawowe
Lody to jeden z ulubionych wakacyjnych deserów. Ochładzają organizm, orzeźwiają oraz są przepyszne. Będąc fit nie trzeba z nich rezygnować, wystarczy tylko przygotować ich lżejszą wersję.

 

Fit przekąski idealne na wakacjeSkładniki: 100 ml jogurtu naturalnego, 2 białka z jajka, 2 łyżki cukru brzozowego, 2 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie: Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę. Dobrze schłodzony jogurt ubijamy, dodając kawę, a następnie łączymy z białkami i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalki. Po 2 godzinach możemy wbić w pojemnik kilka patyczków, a po wyjęciu z zamrażalki pokroić lody.

Kruche ciasteczka z malinami
Maliny charakteryzują się pięknym i intensywnym czerwono – różowym kolorem oraz słodkim smakiem, którym możemy zachwycać się przez dwa wakacyjne miesiące – lipiec i sierpień. Stanowią doskonały, letni dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek.

 

Fit przekąski idealne na wakacjeSkładniki potrzebne do przygotowania ciastek: 350 g mąki orkiszowej, 200 g masła bez soli, 100 g brzozowego cukru, 3 ugotowane żółtka, 2 białka oraz kilka sztuk malin.
Przygotowanie: Mąkę z masłem siekamy nożem. Ugotowane żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Z tak powstałej mieszanki ugniatamy ciasto i odkładamy je na 3o minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto dość cienko. Bierzemy 2 krążki do wycinania, jeden o średnicy niewiele większej od maliny, drugi dwa razy większy. Większym krążkiem wycinamy ciasto, a mniejszym z nich wycinamy dziury w połowie przygotowanych ciasteczek. Delikatnie roztrzepujemy białko, zamoczonym w nim pędzelkiem smarujemy całe krążki i sklejamy je z krążkami z wyciętą dziurą. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem z jajka. Pieczemy w temperaturze 180°C do uzyskania jasnozłotego koloru, 10 minut przed końcem pieczenia na każde ciastko w wyciętym miejscu kładziemy malinę.

Sorbet limonkowy z bazylią
Mało kto wie, że limonka posiada więcej witaminy C niż cytryna – w  100 gramach limonki jest jej aż 45 mg! Dodatkowo, jej smak doskonale orzeźwia i wprawia w dobry nastrój, dlatego warto dodawać ją do letnich deserów i przekąsek.

 

Fit przekąski idealne na wakacjeSkładniki: 100 g cukru brzozowego, 100 ml wody, 100 ml soku z limonki, 10 sztuk liści świeżej bazylii.
Przygotowanie: Wodę i cukier przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Do syropu dodajemy bazylię, sok z limonki i wszystko miksujemy blenderem. Przekładamy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na noc.

Przepisy pochodzą z książek: „Kuchnia Fit”  i  "Kuchnia Fit 2" Konrada Gacy.

 
Reklama
  • Biovax botanic
    Biovax Botanic
  • natureON
    natureON
  • Youth to the People
    Youth to the People
Reklama

Ostatnio komentowane