Nic nie smakuje tak dobrze, jak słodycze domowej roboty. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale także możliwość wykorzystania sprawdzonych składników wysokiej jakości. To doskonała opcja dla rodziców, którzy zwracają dużą uwagę na dietę swoich dzieci, jednak nie chcą zabierać im przyjemności z pałaszowania ulubionych słodkości.
Choć współcześni rodzice szczególnie dbają o sposób odżywiania swoich dzieci, większość z nich zgadza się co do tego, że małe przyjemności w postaci słodkiego podwieczorku czy przekąski są ważnym elementem dzieciństwa. Niekoniecznie musimy jednak decydować się na gotowe wyroby, co do których składu nie jesteśmy przekonani – świetnym rozwiązaniem może być przygotowywanie ich samodzielnie lub w ramach wspólnej zabawy z dzieckiem.
– Przewagą domowych słodyczy jest niewątpliwie fakt, że wiemy dokładnie, co w danej przekąsce się znajduje. Mamy możliwość dopasowania składników do swoich potrzeb, np. zmiany białego cukru na inne substancje słodzące, a przygotowane w ten sposób wyroby są zawsze świeże. Domowe słodkości możemy wypełnić bogatoodżywczymi produktami, takimi jak orzechy, pestki, nasiona, gorzka czekolada, owoce czy nawet warzywa! Cukinia, buraki, dynia – to wszystko się super nadaje do różnych wypieków. Nie musimy oczywiście rezygnować ze składników dających słodkość, odpowiednią konsystencję czy bogaty smak. Balans jest zawsze kluczem – informuje Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki OneDayMore. – Co więcej, angażując dzieci w sposób powstawania słodkości i tłumacząc, za co odpowiadają poszczególne składniki budujemy ich świadomość żywieniową, uczymy samodzielnego przygotowywania posiłków i przekąsek oraz pokazujemy, że są inne, równie smaczne opcje – dodaje ekspertka.
Malinowy sernik z nerkowców na orzechowym spodzie
Składniki:
Spód:
● migdały – 80 g
● prażone orzechy nerkowca – 80 g
● orzeszki ziemne – 80 g
● daktyle – 100 g
● sól – 1 szczypta
Krem z nerkowców:
● liofilizowane maliny – 80 g (1 opakowanie)
● orzechy nerkowca – 200 g
● tłuste mleczko kokosowe z puszki – 50 ml
● syrop klonowy – 50 ml
● olej kokosowy – 50 ml
● sól – 1 szczypta
● sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
Do dekoracji:
● liofilizowane owoce lub ulubione świeże owoce
Przygotuj:
● blender
● formę o średnicy 16-20 cm
Przygotuj wcześniej:
Daktyle i orzechy przełóż do dwóch osobnych miseczek, zalej letnią wodą i odstaw na całą noc, by zmiękły.
Sposób przygotowania:
Daktyle odsączamy z wody i razem z pozostałymi składnikami spodu miksujemy w naczyniu blendera na plastyczną masę. Nie powinna być całkowicie jednolita – pozostawiamy w niej nieregularne kawałki orzechów.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa na spód okaże się zbyt sucha, warto dodać więcej namoczonych daktyli, jeśli zbyt rzadka – więcej orzechów.
Masę przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej spodzie, ugniatając łyżką lub dłonią. Mleczko kokosowe dokładnie mieszamy, by jego stała część połączyła się z płynną. Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę, w której będą widoczne jedynie pestki malin. Przekładamy ją do formy, na przygotowany wcześniej spód. Sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc, by masa dokładnie stężała. Gotowy, schłodzony sernik dekorujemy z wierzchu świeżymi lub liofilizowanymi owocami.
Trufle z masła orzechowego i gorzkiej czekolady
Składniki:
● 200g masła orzechowego
● 200g gorzkiej czekolady
● 30 g cukru kokosowego lub trzcinowego
● 60 g oleju kokosowego
● Ekstrakt waniliowy
● Szczypta soli
Otoczka:
● Siekane orzechy nerkowca, migdały, ziemne
● Owoce liofilizowane (wiśnie, maliny)
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy olej kokosowy razem z cukrem na wolnym ogniu. Kiedy olej się stopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy, szczyptę czekoladę – dokładnie mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy jeszcze raz. Przekładamy masę do miski i odkładamy do lodówki na min. 2h.
W międzyczasie przygotowujemy ubranko: mielimy owoce liofilizowane na puder ( w blenderze lub młynku do kawy), orzechy drobno siekamy i przekładamy do małych miseczek.
Formujemy ze schłodzonej masy czekoladowej nieduże kulki i „zakładamy ubranko” z orzechów i owocowego pudru. Ta da! Gotowe! Trufle należy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni w zamkniętym pojemniczku.
Tak przygotowane domowe pyszności z pewnością podbiją serca nie tylko najmłodszych, ale i starszych łasuchów. Warto zaangażować je również w sam proces przygotowania, co może być świetną rodzinną rozrywką, a także nauką samodzielności.